ArCon CADsys DataCAD SketchUp

  

...Váš partner pro dodávky
CAD systémů pro 3D návrhy,
modely, projekty a vizualizace

Artlantis CADsys DataCAD SketchUp 3D

3D SketchUp ArCon V-Ray DataCAD

CADsys ArCon Renderin Artlantis 3D

novinky | ke stažení | tipy & triky | školení & podpora | poptávka | kontakt

CAD systémy:



SketchUp
plugin Render[in]
plugin V-Ray
další pluginy
Artlantis
ArCon
DataCAD



Najdete nás také
na Facebooku!

Novinky:


Tip! : Sdílení projektu pomocí Trimble Connect




Pokud by se Vám tu a tam hodilo poskytnout k náhledu svůj 3D model investorovi, realizační firmě nebo třeba jen svým kolegům v týmu, nemůže to snad ani být nyní s verzí SketchUp 2024 jednodušší. :-)

Doslova na pár kliknutí můžete nasdílet Váš projekt klientovi, který si jej může snadno a pohodlně prohlédnout v okně svého webového prohlížeče. Bez nutnosti cokoliv stahovat, instalovat, vysvětlovat. Bez jakýchkoliv hlubších „IT znalostí“ klienta. Postačí jeden klik na odkaz v emailu.

V následujících řádcích tohoto tipu pro práci ve SketchUpu Vás s postupem těchto několika zmíněných kliků rád seznámím. Ihned po instalaci a prvním spuštění SketchUp verze 2024 je možné si všimnout vedle základního ikonového panelu Začínáme nové dvojice ikon – na obrázku zvýrazněných červeně.


Tip pro práci ve SketchUpu - Sdílení projektu pomocí Trimble Connect

(pro zvětšení klikněte na obrázek)



První z nich je spíše stavová ikona nežli funkční. Informuje dle svého aktuálního vzhledu, zda je projekt uložen lokálně na harddisku počítače (pak vypadá jako list papíru s ohnutým rožkem) nebo zda je uložen na cloudu, konkrétně v uložišti Trimble Connect (pak na sebe ikona bere vzhled obláčku). Po najetí na ikonu myší se dozvíte i datum a čas posledního uložení.

Nás však bude nyní zajímat zejména ta druhá ikona, vypadající jako silueta horní části postavy s malým plus, (na obrázku níže označena červenou číslicí 1). Po kliknutí na tuto ikonu mohou v závislosti na tom, zda je či není Vás projekt aktuálně uložen v cloudu nastat 2 scénáře:


1) model byl zatím uložen pouze lokálně



Z důvodů bezpečnosti nemají cizí uživatele standardně přístup ke složkám Vašeho počítače, proto je třeba model nejprve uložit někam jinam – na cloud, kde jim můžeme přístup bezpečně udělit. K tomuto účelu poskytuje výrobce zdarma, v rámci Vašeho předplatného k licenci SketchUp, cloudové uložiště s názvem Trimble Connect (TC), s neomezenou velikostí.

Pokud byl tedy model uložen na disku a ne v cloudu, objeví se výzva s uložením do Trimble Connect. Potvrďte modrým tlačítkem Uložit (viz. obrázek níže a číslice 2) a následně vyberte složku, případně upravte název souboru (poznámka: Váš projekt uložený na místním disku zůstává beze změny).

Tip pro práci ve SketchUpu - Uložení projektu do Trimble Connect

(pro zvětšení klikněte na obrázek)




2) model je již uložen na cloudu TC



Pokud již byl Váš model uložen v cloudovém uložišti Trimble Connect anebo jste jej tam uložili v předcházejícím kroku, otevře se panel Sdílení pro vygenerování a následné zkopírování odkazu. Šoupátkem označeným číslem 3 v pravém horním rohu vytvoříte odkaz pro sdílení. Tím se současně zpřístupní modré tlačítko Kopírovat (číslo 4), kterým automaticky zkopírujete celý dlouhý odkaz do schránky.

Tip pro práci ve SketchUpu - vygenerování odkazu a zkopírování

(pro zvětšení klikněte na obrázek)



Následně už jen zbývá zkopírovaný odkaz vložit např. do emailu (Crtl+V na Windows nebo Cmd+V na MacOS) a poslat klientovi. Tomu bude stačit na odkaz ve zprávě jen kliknout a v okně webového prohlížeče, které se mu po kliknutí otevře, začít prozkoumávat Váš 3D model, viz. obrázek prostředí prohlížeče níže.


Tip pro práci ve SketchUpu - prostředí webového prohlížeče

(pro zvětšení klikněte na obrázek)




Prostředí prohlížeče je velmi jednoduché a poklikáním na těch několik ikon každý uživatel velmi rychle zjistí k čemu jsou dobré. Pokud by se přece jen hodilo pár úvodních vět, zde je pár tipů.

Na levé straně jsou nejdůležitější navigační funkce pro zoomování, panoramování, otáčení s modelem, umístění pozorovatele na konkrétní pozici, atd. Vhod může přijít ikona svinovacího metru pro ověření rozměrů nebo výběrová šipka pro zjištění více informací o daném prvku jako jsou počty kusů, plochy, objemy,...

Panel informace o prvku (Entity Info), který tyto informace umí zobrazit, je první ikona shora na pravé straně, spolu s dalšími panely pro značky (hladiny), stíny nebo scény. Vypíchnu právě panel Scény (ikona vypadající jako filmařské klapka), který může být užitečný pokud nachystáte ve svém modelu pár scén s vybranými konkrétními pohledy či detaily. Usnadníte tak pozorovateli sedícímu před prohlížečem orientaci ve Vašem projektu, případně tyto scény mohou posloužit jako záchytné body, když se klient někde ztratí.

Naopak pro zkušenější uživatele zmíním, že zde funguje standardní navigace pomocí tlačítek a kolečka myši jak jste zvyklí ze SketchUpu a stejně tak je to i s klávesovými zkratkami (t, o, z, h, mezerník,...)

Ve webovém prohlížeči není možnost si soubor stáhnout, nejsou zde žádné kreslící nebo editační nástroje. Nehrozí tedy nebezpečí, že by si klient omylem něco poškodil, přesunul nebo smazal. Na druhou stranu, pokud Vás klient požádá o nějaké úpravy, pak změny, které uděláte na projektu ve Vašem SketchUpu a po té je uložíte se projeví i u Vašeho klienta při použití stejného odkazu (protože je soubor nyní uložen na TC :-)). Stačí si jen aktualizovat stránku prohlížeče nebo znovu kliknout na dříve zaslaný odkaz.


Na závěr ještě doplním, že ve SketchUpu v horním roletovém menu Soubor (File) se nachází samostatná rozbalovací nabídka Trimble Connect, umožňující otvírat či ukládat své projekty přímo z/na cloud, případně spustit samostatné okno aplikace Trimble Connect pro podrobnější správu *.skp souborů ve Vašem cloudovém uložišti. Vedle základních operací jako je přejmenování, stažení či smazání souborů, je zde možné také například přizvat další kolegy do týmu pro práci s konkrétními soubory, zadávat úkoly, sledovat aktivity, generovat QR kódy pro sdílení, atd. atd.




Pokud jste shledali tyto informace jako užitečné vezte, že toto není jediné zajímavé vylepšení verze 2024. V případě zájmu doporučuji prozkoumat stránku Co je nového ve SketchUp 2024 pro seznámení s dalšími novými nástroji a možnostmi.

Plus v sekci Tipy a Triky najdete další užitečné informace a postupy pro produktivnější práci ve SketchUpu.


Za CADsys zpracoval Tomáš Furko

Uživatelská sekce
Školení & podpora
Tipy & Triky
Novinky
Ke stažení
Poptávka
Kontakty
Mapa webu
Ochrana údajů