ArCon CADsys DataCAD SketchUp

  

...Váš partner pro dodávky
CAD systémů pro 3D návrhy,
modely, projekty a vizualizace

Artlantis CADsys DataCAD SketchUp 3D

3D SketchUp ArCon V-Ray DataCAD

CADsys ArCon Renderin Artlantis 3D

ke stažení | tipy & triky | školení & podpora | služby | poptávka | kontakt

CAD systémy:



SketchUp
plugin Render[in]
plugin V-Ray
další pluginy
Artlantis
ArCon
DataCAD



Najdete nás také
na Facebooku!

Novinky:


Tip! : Živé komponenty pro SketchUp




V titulku tohoto tipu pro práci jsem použil větu: "Jedna komponenta vládne všem!" Mohla by to být právě ta Živá? Pojďme se podívat blíže na tzv. Live Components ve SketchUpu a zjistit co nám mohou nabídnout.


Pokud pracujete nějakou chvilku ve SketchUpu, určitě jste narazili na termín Komponenty. Můžete si je snadno vyrobit z vybraných částí Vašeho modelu (stavební konstrukce, nábytek, apod.) a vytvářet tak objekty, které je možné opakovaně využívat v aktuálních i Vašich budoucích projektech. Někdy komponenty přímo aktivně vyhledáváte, např. ve 3D Warehouse, abyste si ušetřili vlastní práci využitím hotového modelu / výrobku, který už před Vámi někdo nakreslil. Potěšitelné je, že jakoukoliv komponentu je možné běžnými nástroji SketchUpu dále editovat a upravit si ji (někdy snadněji, jindy komplikovaněji) k obrazu svému.



Co jsou to Živé komponenty?



A právě Živé komponenty jdou v možnostech těchto úprav dále. Jedná se o relativně nový druh konfigurovatelných objektů ve SketchUpu. Živé komponenty umožňují díky předdefinovaným parametrům (které tam nakonfigurovali jejich tvůrci) velmi snadno upravovat celou řadu vlastností tak, aby finální výsledek odpovídal Vašim potřebám. Tím snadno myslím opravdu snadno, nejčastěji je to manipulace s posuvníky, případně přepis hodnoty v editačním poli nebo výběr z rozbalovací nabídky.



Jak najít Živé komponenty



Živé komponenty naleznete v knihovně 3D Warehouse pomocí filtru rozšířeného vyhledávání.
Buď použijte tento odkaz nebo můžete postupovat dle následujících kroků:

    1. Na domovské stránce 3D Warehouse klikněte na ikonu lupy.

    2. V levém navigačním panelu rozbalte nabídku ADVANCED a zapněte filtr Live Component.

    3. Ujistěte se, že si prohlížíte kartu MODELS a tam najdete všechny živé komponenty.

    4. Živé komponenty poznáte podle toho, že v pravém dolním roku mají ikonu blesku.

Tip pro práci ve SketchUpu - Živé komponenty

(pro zvětšení klikněte na obrázek)




Konfigurace Živých komponent na webu 3D Warehouse



Na stránce s výsledky vyhledávání klikněte na konkrétní vyhlédnutý objekt, čímž přejdete na stránku s podrobnostmi o modelu. Zde klikněte na tlačítko Konfigurovat. Zobrazí se překryvná vrstva s 3D náhledem a parametry, které vám umožní upravit vlastnosti objektu. Pomocí posuvníků, textových polí nebo rozbalovacích nabídek upravujete vzhled a vlastnosti modelu. Sledujete jak se změny a aktualizace modelu dějí průběžně v reálném čase.

Tip 1 : V náhledu modelu můžete využít známé principy navigace jako je otáčení, zoomování či panoramování, které znáte ze SketchUpu.

Po dokončení konfigurace klikněte na Stáhnout a uložte soubor *.skp do svého počítače. Odtud můžete tento SKP soubor vložit jako komponentu do svého projektu SketchUp.


Tip pro práci ve SketchUpu - Konfigurace Živých komponent na webu 3D Warehouse

(pro zvětšení klikněte na obrázek)




Konfigurace Živých komponent přímo ve SketchUpu



Pokud jste otevřeli okno 3D Warehouse přímo z prostředí SketchUp (buď příslušnou modrou ikonou nebo z horní roletové nabídky Dialogová okna / 3D Warehouse) a nalezli požadovanou Živou komponentu postupem uvedeným výše, kliknete na modré tlačítko Stáhnout a nakonfigurovat (Download & Configure) a model usadíte na požadované místo Vašeho projektu.


Tip pro práci ve SketchUpu - Konfigurace Živých komponent přímo ve SketchUpu

(pro zvětšení klikněte na obrázek)




Pro konfiguraci Živé komponenty uvnitř SketchUpu můžete použít libovolnou ze známých metod pro úpravu komponent. To znamená buď dvojklik na komponentu nebo použití pravého tlačítka myši a z kontextového menu vybrat Konfigurace živé komponenty. Zobrazí se samostatný stejnojmenný panel, ve kterém se během chviličky (v závislosti na aktuální rychlosti internetového připojení) načtou veškeré dostupné parametry k objektu. Opět můžete upravovat jednotlivá pole, používat posuvníky či rozbalovací nabídky. Veškeré změny a aktualizace objektu sledujete přímo ve Vašem projektu.


Tip pro práci ve SketchUpu - Konfigurace Živých komponent ve SketchUpu

(pro zvětšení klikněte na obrázek)



Tip 2 : Stejně jako u běžných komponent se všechny provedené změny použijí i na všechny instance (kopie) dané živé komponenty. Pokud chcete mít různé konfigurace stejného objektu, můžete pomocí příkazu v kontextovém menu Vytvořit samostatné (Make Unique), vytvořit novou definici a poté ji nakonfigurovat samostatně.

Tip 3 : Pokud chcete s živou komponentou manipulovat jako s normální komponentou, stačí použít volbu Odpojit definici v kontextové nabídce. Následně je možné tuto komponentu a její podkomponenty či obsažené materiály editovat běžnými SketchUpovými nástroji.



Pro úplnost a pro ty zvídavější nebo pokročilejší z Vás přikládám odkaz na stránku Trimble Creator (po přihlášení existujícím Trimble ID účtem).

Jedná se o webovou aplikaci (zatím beta), která umožňuje vlastní Živé komponenty vytvářet - definovat logiku a parametrické vztahy, uzly a spojení pro následné rychlé úpravy geometrie. Na úvod doporučím začít seznámením se s tutoriály a připraveným vzdělávacím obsahem v pravém horním rohu pod ikonou černé hranaté čepice.



Hotové živé komponenty se často chovají jako docela chytré komponenty, když např. u níže uvedeného příkladu stolu po výměně typu nohou se s nastavováním rádiusu zaoblení rohů desky stolu automaticky posouvají nohy směrem do středu, aby jejich patky „nečouhaly“ mimo horní desku. :-)



Tip pro práci - chytrý stůl jako Živá komponenta ve SketchUpu

(pro zvětšení klikněte na obrázek)




Prozkoumejte různé dostupné živé komponenty a vyzkoušejte jaké možnosti skrývají. Někdy budete sami překvapení, jak odlišnou variantu objektu získáte v porovnání s tím, jaký byl použít v úvodním náhledu. :-)

V sekci Tipy a Triky najdete další užitečné informace a postupy pro produktivnější práci ve SketchUpu.

Za CADsys zpracoval Tomáš Furko




Poznámka : ve starších vydáních SketchUpu nemusí být všechny výše zmíněné možnosti konfigurovatelných vlastností komponent dostupné.

Uživatelská sekce
Školení & podpora
Tipy & Triky
Novinky
Ke stažení
Poptávka
Kontakty
Mapa webu
Ochrana údajů