ArCon CADsys DataCAD SketchUp

  

...Váš partner pro dodávky
CAD systémů pro 3D návrhy,
modely, projekty a vizualizace

Artlantis CADsys DataCAD SketchUp 3D

3D SketchUp ArCon V-Ray DataCAD

CADsys ArCon Renderin Artlantis 3D

ke stažení | tipy & triky | školení & podpora | služby | poptávka | kontakt

CAD systémy:



SketchUp
plugin Render[in]
plugin V-Ray
další pluginy
Artlantis
ArCon
DataCAD



Najdete nás také
na Facebooku!

Novinky:


Tip! : SketchUp Viewer



Tentokrát se nejedná ani tak o tip pro práci ve SketchUpu, jako spíše o tip na možnost snadného a pohodlného prohlížení 3D modelů SketchUpu na mobilních zařízeních jako jsou tablety nebo smartphony.


SketchUp Viewer - snadné prohlížení 3D modelů SketchUp na mobilních zařízeních


SketchUp Viewer, tedy prohlížeč souborů z koncovkou *.skp, není zas až tak novým a neznámým pojmem. Desktopová verze prohlížeče, tj. verze pro stolní počítače a notebooky, je tu již řadu let. Stejně tak i mobilní verze spatřila světlo světa již před nějakým časem.
Novinkou je však mimo jiné to, že SketchUp Viewer je nyní i pro tablety a smartphony dostupný zdarma! Tato aktualizovaná verze byla navíc rozšířena o mnoho nových vlastností.

Krátce po vydání aplikace společností Trimble, tedy ve druhé polovině června, jsem nainstaloval prohlížeč postupně do svého "jablíčkového" tabletu i mobilního telefonu s Androidem a rád se s Vámi podělím o své dosavadní zkušenosti.

Rozdíly v uživatelském prostředí na obou platformách jsou minimální. Ihned po instalaci a prvním spuštění se zobrazí průvodce, který Vás rychle seznámí se všemi základními funkcemi (viz. obrázek).


SketchUp Viewer zobrazí při prvním spuštění rychlou nápovědu
(pro zvětšení klikněte na obrázek)


Nechci zde všechny dostupné nástroje dlouze popisovat. Vyzdvihnu jen ty klíčové nebo ty, které považuji vzhledem k účelu aplikace za nejužitečnější.

Modely SketchUpu je možné primárně otevírat z 3D Warehouse nebo Trimble Connect (cloudové uložiště přizpůsobené pro práci s modely SketchUp). Dobrou zprávou je, že podporovány jsou i další populární uložiště jako jsou Dropbox, Google Drive, iCloud a další. Co mě ještě více potěšilo, je i možnost otevírat skp modely přímo z uložiště Vašeho chytrého zařízení! nebo z rozšiřující SD karty, což dává bezproblémovou možnost využití i na místech, kde neznáte kvalitu nebo rychlost internetového připojení, např. u zákazníka.

Modelem můžete otáčet, zoomovat, panoramovat pomocí známých multidotykových gest, podporovány jsou i funkce jako Pozice kamery, zde pojmenováno jako Nastavení záběru nebo sketchupový Pohled okolo, zde jako Rozhlížení. Samozřejmostí je možnost využití klasických přednastavených pohledů (Shora, Zepředu, Zleva, Zprava,… ) nebo uživatelsky uložených Scén v modelu. Podporováno je i spuštění animace, přepínání z perspektivy do paralelního zobrazení (Orto) nebo nastavení šířky zorného pole!

Možnosti rychlé prezentace 3D modelu exteriéru nebo interiéru jsou tedy, dle mého názoru, úplně dostačující. Z pokročilejších možností může být někdy užitečná i možnost měření! (která v desktopových verzích už nějakou dobu chybí), zde pojmenována jako Pásmo. Nejprve jsem byl z hlediska použitelnosti tohoto nástroje malinko nedůvěřivý, protože prst může být pro přesné uchopení na rozdíl od myši trochu „neohrabaný“, ale musím říci, že to funguje docela dobře. Nástroj inteligentně vybírá nejbližší koncové body a zobrazí naměřenou vzdálenost ve zvolených jednotkách a přesnosti.

Pro ty co se SketchUpem sami už nějakou dobu pracují, zmíním jen telegraficky další možnosti, které mobilní SketchUp Viewer podporuje. Jsou to Styly zobrazení - od textur, přes skryté hrany, až po průhlednost. Případně hrany a roviny řezů, které je dokonce možné pomocí nástroje Výběr označit a dynamicky posouvat. Zachovány v modelu zůstávají i obsažené hladiny, zde Vrstvy, díky kterým je tak možné ovlivňovat během prezentace (ne)viditelnost jednotlivých částí ze kterých se projekt skládá.


SketchUp Viewer podporuje i práci s řezy a umožňuje získat informaci o prvku
(pro zvětšení klikněte na obrázek)


Na běžných velikostech modelů fungoval prohlížeč na výbornou. U zhruba 20 až 30 MB nebo ještě 50 MB modelů vše reaguje rychle, svižně. Načítání z cloudových uložišť je i u těchto souborů při dobré dostupnosti a rychlosti mobilního internetu použitelné.

Pokud byste potřebovali prezentovat větší modely, může být výhodnější mít je uloženy přímo v zařízení. Navíc u takto velkých 3D modelů, cca 100 MB, už můžete začít narážet na výkonnost hardware ve Vašem „smart“ zařízení. Sám Viewer již od cca 30 MB souborů upozorňuje, že model je poněkud větší a doporučuje před pokračováním ukončit ostatní nepotřebné aplikace.



SketchUp Viewer zvládne v závislosti na výkonu zařízení i práci s rozsáhlými modely
(pro zvětšení klikněte na obrázek)


Závěr a osobní zkušenosti

Mé osobní zkušenosti jsou jen s vlastními konkrétními zařízeními, které používám a jsou naprosto subjektivní. Mohu se však rozdělit o své zkušenosti z praxe, kdy obě zařízení - konkrétně tablet (Apple iPad Mini 4) a mobilní telefon (Samsung Galaxy S7) zvládaly i cca 100 MB soubor otevřít, celkem plynule s ním otáčet a využívat potřebné funkce z nabídky aplikace.

Pro zajímavost jsem zkusil použít i zhruba 170 MB model (viz. obrázek výše), otevíraný tentokrát z uložiště zařízení (přes cloud již trvají přenosy přece jen příliš dlouho). Test jsem udělal pouze na telefonu s Androidem (kvůli podpoře SD karty v zařízení) a zde už byla praktická prezentace „tak na hranici“. Pro plynulé otáčení modelu musí aplikace přepnout z módu s texturami jen do barevného, případně částečně drátového. Celkově se tak navigace v modelu stává méně přesnou a odezvy jsou adekvátně delší. Není se však čemu divit, i tak jsem byl příjemně překvapen, co tak malé zařízení už s relativně velkým modelem SketchUpu zvládne. Pro častější nebo profesionálnější využití k prezentačním účelům doporučuji raději tablet minimálně o velikosti 8 až 10 palců. Na úhlopříčce telefonu je prezentace spíše nouzovým řešením.

K možnostem aplikace ještě doplním, že dispozici je také možnost prezentace v tzv. rozšířené realitě (používá se i termín AR - augmented reality), která se od VR – virtuální reality liší v tom, že kombinuje reálný obraz světa (snímaný např. objektivem fotoaparátu mobilního telefonu) doplněný počítačem vytvořenými objekty (např. 3D model ze SketchUpu). Přístup k těmto rozšířeným možnostem prohlížeče je dostupný buď za malý roční paušál nebo v případě předplatného SketchUp Pro ZDARMA. Pak je možné odprezentovat Vás 3D návrh např. přímo na stole v kanceláři investora. K bezplatnému otestování AR lze využít modely, které jsou součástí instalace aplikace. Pro AR rozšíření je ještě třeba doinstalovat aplikaci ARKit (pro iOS) nebo ARCore od Googlu (pro Android). Obě aplikace jsou zdarma. Pro zařízení Apple je vyžadován iOS 11 a vyšší. Pro Android verze 7 a vyšší (Nougat).

Pro lepší představu o potenciálu využití SketchUp Vieweru se zmíněnou rozšířenou realitou připojuji krátké video s ukázkou, umocněnou využitím VR brýlí HoloLens.



(pro spuštění videa klikněte na obrázek)


SketchUp Viewer jako prohlížeč skp souborů tedy hodnotím velmi dobře. Limitujícím může být snad jen datová velikost souboru v závislosti na výkonu konkrétního mobilu nebo tabletu. Zde na 100% platí - čím výkonnější zařízení s dostatečnou kapacitou volné RAM, tím lepší. Jinak SketchUp Viewer obsahuje snad všechny důležité nástroje SketchUpu, potřebné pro detailní a profesionální prohlížení 3D modelu.
Aplikace je dostupná pro Apple i Android v češtině.

 

Uvolnění aplikace k bezplatnému použití dále zvyšuje celkovou užitnou hodnotu platformy SketchUp. Rozšiřuje možnosti prezentace směrem ke koncovému zákazníkovi a zvyšuje flexibilitu pro architekty, designéry a další profese, které potřebují zhmotnit svoji ideu nebo myšlenku jednoduše a srozumitelně ve 3D prostoru.

Míváte-li někdy potřebu prezentovat Vaše návrhy bez počítače, čili jen na tabletu nebo smartphonu, který máte s sebou, můžete vyzkoušet možnosti této aplikace. Třeba Vám zde uvedené informace přijdou vhod.

Pokud byste měli zájem o nějaké doplnění nebo upřesnění, napište na email info@cadsys.cz.
Budu rád i za zpětnou vazbu nebo pokud se podělíte o vlastní zkušenosti.


Tomáš Furko
CADsys

Uživatelská sekce
Školení & podpora
Tipy & Triky
Novinky
Ke stažení
Poptávka
Kontakty
Mapa webu
Ochrana údajů