ArCon CADsys DataCAD SketchUp

  

...Váš partner pro dodávky
CAD systémů pro 3D návrhy,
modely, projekty a vizualizace

Artlantis CADsys DataCAD SketchUp 3D

3D SketchUp ArCon V-Ray DataCAD

CADsys ArCon Renderin Artlantis 3D

ke stažení | tipy & triky | školení & podpora | služby | poptávka | kontakt

CAD systémy:



SketchUp
plugin Render[in]
plugin V-Ray
další pluginy
Artlantis
ArCon
DataCAD



Najdete nás také
na Facebooku!

Novinky:



Tip! : Neobjevené možnosti nástroje Oblouk



Nástroj Oblouk, přesněji "2-bodový oblouk" je ve SketchUpu už od prvních verzí, se kterými jsem měl možnost se seznámit. Tuším, že to byla verze 2.1. :-) Postupně přibývaly další varianty oblouků (až na dnešní aktuální počet 4) a nyní, ve verzi SketchUp 2015, přišel s vylepšením na řadu opět tento praotec všech oblouků...
Na první pohled jsou tato vylepšení nenápadná. Ale na ten druhý... Posuďte sami!

Dialogový panel Kreslení - nástroj 2-bodový oblouk

Už jste někdy potřebovali nakreslit obdélník se zaoblenými rohy? Takový nástroj ale ve SketchUpu není, takže dosud bylo třeba udělat vše pěkně ručně - nakreslit obdélník, rozměřit, namalovat postupně všechny oblouky, umazat nepotřebné čáry...
Verze 2015 přichází užitečným vylepšením nástroje 2-bodový oblouk, kterým je nyní možné zabrousit ostré rohy obdélníku jednoduchými dvojkliky.


Krok za krokem jak na to:
    1. Nakreslete obdélník požadovaných rozměrů buď nástrojem Obdélník nebo Rotující obdélník. (obr.1)
    2. Vyberte nástroj 2-bodový oblouk Ikona 2-bodový oblouka klikněte na hranu poblíž jednoho z rohů obdélníku. (obr.2)

    3. Přesuňte kurzor myši na přilehlou hranu rohu obdélníku, objeví se indikátor "Tečná k hraně". Oblouk bude mít

    azurovou

    barvu. (obr.3)

Nakreslete obdélník požadovaných rozměrů Vyberte nástroj 2-bodový oblouk a klikněte na hranu poblíž jednoho z rohů obdélníku Přesuňte kurzor myši na přilehlou hranu rohu obdélníku
(pro zvětšení klikněte na obrázky 1 - 3)

    4. Pomalu pokračujte/posouvejte kurzor myši nad touto hranou a pozorně sledujte, kdy se barva oblouku změní z azurové na

    purpurovou

    . Purpurová barva znamená, že se právě nacházíte na bodě, které je ve stejné vzdálenosti od rohu vzhledem k počátečnímu bodu oblouku (oblouk je tangenciálně/tečně napojen na obě hrany). (obr.4)

    5. Pokud vidíte purpurový oblouk, dvakrát klikněte myší (double-klik). SketchUp automaticky ořízne roh (nejenže nakreslí oblouk, ale současně odstraní/smaže přebytečné čáry). (obr.5)

    6. Pokud budete chtít zaoblit stejným poloměrem i ostatní rohy obdélníku, jednoduše dvakrát klikněte (double-klik) poblíž každého z dalších rohů. (obr.6)

Posouvejte kurzor myši po hraně a sledujte, až se barva oblouku změní na purpurovou Jakmile oblouk změní barvu na purpurovou, dvakrát klikněte myší (double-klik) Pro zaoblení ostatních rohů stejným poloměrem, dvakrát klikněte (double-klik) u každého z nich.
(pro zvětšení klikněte na obrázky 4 - 6)


Rychlá rekapitulace:
Klik, posun, klik pro nakreslení obdélníku, pak klik, posun, double-klik pro zaoblení jednoho z rohů a pro zbývající tři rohy double-klik, double-klik, double-klik.
Klobouk dolů pánové od Trimblu! Pod 5 vteřin jsem to v předchozích verzích rozhodně nezvládl! :-)


Ještě přidám malý tip z praxe:
    1. Proveďte postup dle bodů 1 až 5 výše.
    2. Nástrojem VýběrIkona Výběroznačte oblouk (vysvítí se modře) a na panelu Informace o prvku (roletové menu Dialogová okna) přepište položku Poloměr na požadovanou hodnotu a stiskněte Enter (obr.7).

    3. Dále pokračujte double-kliky na ostatní rohy dle bodu 6 výše

Označte oblouk (vysvítí se modře) a na panelu Informace o prvku přepište položku Poloměr.
(pro zvětšení klikněte na obrázek 7)


Z tohoto základního tvaru pak můžete jednoduchým způsobem, např. nástrojem Tah/Tlak vytvořit reálnou tloušťku desky (např. stolu) a pokračovat v intuitivním modelování, které je SketchUpu vlastní... :-)


Pokud budete mít zájem o nějaké doplnění, pište na email info@cadsys.cz, příp. se můžete rozdělit o své vlastní zkušenosti v komentáři pod tímto tipem na Facebooku.

Budete-li mít zájem více proniknout do zatím neobjevených možností SketchUpu, můžete si vybrat některé z aktuálních školení nebo konzultací, které bude nejvíce vyhovovat Vašim stávajícím zkušenostem a potřebám.


Tomáš Furko

Uživatelská sekce
Školení & podpora
Tipy & Triky
Novinky
Ke stažení
Poptávka
Kontakty
Mapa webu
Ochrana údajů